Aarding

Ook installeert Jansbeveiligingen aardingssystemen. Ook dit is een belangrijk onderdeel van de bliksembeveiliging.

plaatsing elektrode

Aardingen bestaan uit verschillende pennen van ongeveer 1.5 meter. Deze pennen kunnen een voor een de grond ingeslagen worden dooreen luchthamer. Dat gaat als volgt: De eerste “punt” zoals dat heet, wordt met de hand de grond in geslagen. Aan deze punt wordt een koperdraad bevestigd die via de pennen de grond in wordt geleid. Op deze punt wordt, als hij eenmaal ver genoeg in de grond zit, een volgende pen geplaatst, deze duwt de “punt” de grond in met behulp van de luchthamer. En zo kan er dus enkele meters de grond in gegaan worden.

Maar hoe ver moet zo’n aarding dan de grond in? Dat ligt dus aan de weerstand. Normaal gesproken heb je een goede weerstand van een half Ohm. Nu kun je deze aardingen meten. Hoe verder je de grond in gaat hoe lager de weerstand zal zijn. Dus op een gegeven moment ben je op de goede diepte.

Aardingen zijn belangrijk, omdat deze vaak via valleidingen aan het daknet gekoppeld zijn. De aardingen moeten de bliksem, die ingeslagen is, de grond in geleiden, waar deze onschadelijk is.

Copyright © 2019 Jans Beveiligingen Bliksembeveiliging. Alle rechten voorbehouden.
Website design by Novato